Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович заяви, че Хърватия е само транзитна

...
Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович заяви, че Хърватия е само транзитна
Коментари Харесай

Вносът на зърно постави съмнения. Хърватия с условия

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович съобщи, че Хърватия е единствено директна страна за украинско зърно и няма да го внася, съобщи организация ХИНА.

„ Хърватия е само директна страна за украинско зърно и няма да внася на ниска цена украинско зърно “, акцентира през вчерашния ден той в Загреб.
-->
Въпросът стана настоящ, след започнати съдебни дейности на Украйна против три страни членки на Европейския съюз – Полша, Унгария и Словакия, поради едностранната възбрана за импорт на зърно от Украйна.

Според Пленкович е изпратено ясно обръщение на украинските управляващи, че Хърватия би желала да бъде директна страна, а не страна, „ залята от на ниска цена зърно от Украйна “, което може да аргументи проблеми на локалните производители.

След като Полша, Унгария и Словакия не разрешиха едностранно вноса на украинско зърно и други артикули, хърватският министър председател сподели на конференция, че „ явно тези три страни са записали част от украинското зърно на своите пазари “.

По-рано този месец украинските управляващи потвърдиха, че украинско зърно се изнася през хърватски пристанища на река Дунав и на Адриатическо море.

Под егидата на Анкара и Организация на обединените нации през лятото на 2022 година бе контрактувана така наречен зърнена договорка, която имаше за цел да обезпечи опция на Киев да изнася зърно през украинските пристанища в Черно море. През юли Москва прекрати присъединяване си в " зърнената договорка ", като уточни, че не са спазени обещанията към нея в границите на съглашението.

В средата на 2022 година Европейски Съюз взе решение да помогне на Украйна, като сътвори „ коридори на взаимност “, с цел да подкрепи износа на селскостопански артикули от Украйна.

„ Идеята е да се помогне на Украйна да транспортира огромни количества зърно макар бруталната експанзия на Русия “, означи Пленкович, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР